Tavallisimpia asiakkaidemme esittämiä kysymyksiä

Milloin omenat ovat kypsiä?

Halkaise omena kahtia ja tarkista ovatko sen siemenet ruskeita. Kypsät omenat alkavat yleensä pudota maahan. Omenalajikkeet ryhmitellään kesä-, syys- ja talviomenoihin kypsymisajankohdan mukaan. Kesäomenat (mm. Valkea Kuulas) kypsyvät elokuussa, syysomenat (mm. Kanelit) syyskuussa ja talviomenat (mm. Antonovka, Lobo, Åkero) syys-lokakuussa.

Minulla on paljon erilaisia omenalajikkeita. Mitä niistä voi tehdä?

Periaatteessa kaikista omenista voi tehdä mehua. Jauhoiset kesäomenat tulee puristaa riittävän ajoissa, jopa puolittain raakoina. Kypsänä jauhoiset lajikkeet soseutuvat ja niiden mehusta tulee sakeaa. Parhaiten mehun tekoon soveltuvat kovat syys- ja talvilajikkeet. Eri lajikkeita kannattaa sekoittaa keskenään.

Kuinka aikaisin mehustusaika pitäisi varata?

Varaa mehustusaika riittävän ajoissa, sillä syksyn edetessä ajat saattavat mennä jopa 1-2 viikon päähän. Muista myös peruuttaa aikasi ajoissa, jotta ehdimme tarjota sitä toisille asiakkaille.
Ajanvarauksen yhteydessä sinun on hyvä tietää kuinka monta kiloa omenoita tuot puristettavaksi ja miten aiot säilöä mehun.

Paljonko omenakilosta tulee mehua?

Omenakilosta tulee n. 0,3 – 0,8 litraa mehua.
Omenoiden määrää voi arvioida siten, että omenat painavat suunnilleen puolet tilavuudestaan. Tällöin esim. 10 litran ämpärissä on 5 kg omenaa. Vastaavasti 70 litran saaviin mahtuu 35 kiloa omenaa.

Paljonko omenia pitää tuoda?

* Mehua ei kannata valmistaa enempää kuin saa säilöttyä. Mehu säilyy jääkaapissa enintään 5 vrk, jos sitä ei pastöroida tai pakasteta. Pastöroitu mehu vaatii säilyäkseen kellarilämpötilan (0-5 astetta).

Minkä laatuiset hedelmät soveltuvat tuoremehuksi?

Mehun tekoon soveltuvat päärynät ja omenat. Hedelmien tulee olla hyvälaatuisia, mieluiten suoraan puusta. Myös pudokkaat, rupiset ja lievästi pintavialliset kelpaavat. Mädät kohdat tulee poistaa.

Pitääkö omenat pestä?

Likaiset hedelmät tulee pestä ennen mehuasemalle tuloa. Mehuasemalla ei ole omenoiden pesumahdollisuutta. Hedelmissä oleva lika joutuu mehun joukkoon ja likaa laitteemme. Kivet ja hiekka ovat erityisen vahingollisia, koska ne vahingoittavat murskaimen teriä.

Millaisiin astioihin omenat tulisi kerätä?

Pakkaa omenat pahvilaatikoihin tai pyykkikoreihin, jossa ne voivat hengittää. Omenoiden pesuvettä ei saa jäädä astioiden pohjalle, koska se joutuu sieltä mehun sekaan. Muovinen jätesäkki on huono vaihtoehto omenoiden säilytykseen ja kuljettamiseen, sillä säkit eivät kestä omenoiden painoa ja repeilevät. Säkeissä omenat myös pilaantuvat helposti.

Miten mehu säilötään?

Mehu joko pakastetaan tai pastöroidaan, jolloin se säilyy viileässä.
Jos pakastat mehun, varaa mukaasi isoja kanistereita tai kannellisia ämpäreitä, joissa mehu kuljetetaan kotiin ja pullotetaan. Muista varata riittävästi astioita, mielellään liikaa kuin liian vähän. Mehuasemalla ei ole pulloja, korkkeja eikä astioita mehuja varten, joten omat pullot mukaan!
Pastöroitaessa mehu kuumennetaan n. 80-asteiseksi, jolloin mehun pilaajamikrobit tuhoutuvat. Tämän jälkeen kuuma mehu pullotetaan. Muoviset limsapullot (PET) eivät kestä 80-asteista mehua. 
Huom! Pulloihin on saatava tyhjiö. Jos mehu on tarkoitus pakastaa, pastörointi on turhaa.

Mistä saa lasipulloja ja kumitulppia?

Lasipulloja saa ostaa viinitarvikeliikkeistä ja esim. Hongkong -tavarataloista. Muovituppiloita myyvät marketit. Kumi- ja muovituppiloita on kaupoissa myytävänä kahta eri kokoa (2-koko ja 3-koko), varmista korkin sopivuus pulloihisi ennen korkkien hankintaa.

Miten lasipullot ja korkit pitää käsitellä?

Pastöroitua mehua varten tarkoitetut pullot ja korkit tulee pestä huolellisesti ennen mehuasemalle tuloa. Pullot ja korkit tulee puhdistaa ja desinfioida huolellisesti esim. liottamalla, Atamon- huuhtelulla tai kuumentamalla. Pullot suljetaan kumi- tai muovituppioilla tai pulloon sopivalla kierrekorkilla.

Miten toimin mehuasemalla?

Saavu mehuasemalle täsmällisesti. Palvelumme ruuhkaantuu, jos asiakkaat saapuvat myöhässä. Varaa itsellesi vaatteet ja jalkineet, jotka eivat ole arkoja likaantumiselle. Mehu valmistetaan asiakkaan odottaessa. Pastöroinnin voit tehdä joko itse (meidän opastuksellamme) tai me teemme sen puolestasi.
Maksu vain käteisellä.